Enphase onthult energie management systeem inclusief opslag

 

Micro-omvormer fabrikant Enphase gaat een energie management systeem op de markt brengen dat verschillende technologieën integreert: smart grid intelligentie, communicatie, big data analyses en opslag. Enphase zegt met het systeem te willen bijdragen aan het opschalen van zonne-energie.

De bekendmaking werd gisteren gedaan op het Solar Power international evenement in Las Vegas. Het systeem moet in 2015 beschikbaar zijn voor de markt.

schaalbare zonne-energie
“Enphase heeft een fundamenteel andere benadering betreft energie management”, zei Paul Nahi, Enphase CEO. “De solar industrie wordt gedomineerd door statische, geisoleerde systemen die niet integreren, communiceren, opschalen of zich snel aanpassen aan veranderingen in stroomopwek. Ons energie management systeem is ontwikkeld om massaverspreiding van zonne-energie te versnellen en om toegang tot schone, betaalbare energie voor iedereen te realiseren.”

Energie management systeem
Het systeem bestaat uit S-series micro-omvormers, een modulaire wisselstroom batterij, een controleapparaat en het monitor en meet softwarepakket Enlighten. Elk zonnepaneel wordt apart aangesloten op een micro-omvormer zodat elk paneel optimaal kan functioneren. Dit in tegenstelling tot centrale omvormers die werken op het niveau van het paneel met het laagste vermogen. De modulaire wisselstroombatterij is een geïntegreerd onderdeel van het Enphase systeem en makkelijk te installeren.

Monitoren en meten
Het Envoy S apparaat monitort niet alleen de productie van de zonnepanelen maar meet ook het energieverbruik van het huis. De Envoy S kan netwerkverbindingen maken via Ethernet en Wi-Fi. Niet alleen is het systeem daardoor over het internet bereikbaar, ook kan het worden gebruikt voor integratie in smart home oplossingen en de mobiele Enphase applicatie. Een cellulaire module is optioneel.

Weg gebaseerde software
Het Enlighten softwarepakket is de interface van het systeem. Het is web gebaseerd dus bereikbaar vanaf elke plek met een internet connectie. Enlighten monitort en optimaliseert alle energiebronnen: zonneproductie, opslag en het elektriciteitsnet. Cobalt Energieoplossingen kan Enlighten gebruiken om van afstand problemen te identificeren en zo mogelijk oplossen.

IT combineren met zonne-energie
Enphase startte in 2006 als fabrikant van micro-omvormers en is marktleider in de Verenigde Staten. In 2012 betrad het bedrijf de Nederlandse markt en in maart 2014 vierde het de 3000e installatie. Op de Energie Vakbeurs begin oktober vertelde Maxime Boiron, de Europese marketing director, dat Enphase zich richt op het kruispunt tussen informatie technologie en zonne-energie. Bijvoorbeeld, de prestatiedata die met de Enlighten software wordt verzameld kan ook beschikbaar worden gesteld aan nutsbedrijven en netbeheerders – mits de eigenaar van het Enphase systeem daar toestemming voor verleent – zodat zij beter inzicht krijgen in wat er gaande is op het elektriciteitsnetwerk.

Bron: enphase.com
Beeld: Enphase micro-omvormer en mobiele applicatie.

Nieuws

Extra zonne uren in juiste perspectief
14-1-2015
Lees meer...

Enphase onthult energieopslag systeem
23-10-2014
Lees meer...

SolarWorld Certified installer
10-02-2014
Lees meer...

369 Zonnepanelen op het gemeentehuis van Ermelo
07-02-2013
Lees meer...